پروفسور امیدعلی شهنی کرم زاده در گفت وگو با ایسنا، با اشاره به آخرین وضعیت فرصتهای مطالعاتی، اظهارکرد: با بورسیه شدن دانشجویان دکتری تخصصی که از ابتدای دوره دکتری خود در داخل کشور پذیرفته شدهاند، مخالف هستم. اگر دانشگاهی این توانایی و امکانات را در خود میبیند که میتواند دانشجوی دکتری تربیت کند و بپذیرد بهتر است فرد تمام دوره تحصیل خود را در همان دانشگاه بگذراند و پس از دفاع از تز دکتری برای کسب تجربه و دانش بیشتر به کشورهای دیگر بورسیه شود.
وی ادامه داد: اگر دانشجو بخشی از تحصیلات خود را در یک دانشگاه داخلی بگذراند و مابقی دوره تحصیلی را در کشوری دیگری بگذراند در این صورت اینچنین به نظر میرسد که دانشجو، با کمک یک دانشگاه دیگر موفق به اخذ مدرک دکتری خود شده است و این روند صحیح نیست.
ریاضیدان خوزستانی گفت: بنابراین دانشجوی دکتری تخصصی، باید توسط دانشگاه و اساتید دانشگاهی که در آن پذیرفته شده متخصص شود و مدرک دریافت کند اما دانشگاه و استاد باید آنقدر توانمند باشد که بتواند دانشجوی دکتری تربیت کند. توصیه میشود که دانشجو پس از دریافت مدرک خود، به مدت سه تا شش ماه برای کسب اطلاعات و دانش بیشتر، در قالب فرصت مطالعاتی به خارج از کشور اعزام شود.
وی عنوان کرد: گذراندن دوره دکتری تخصصی به صورت کامل در خارج از کشور، موضوعی کاملا متفاوت از فرصت مطالعاتی است. در این نوع بورسیه، دانشجویان از ابتدا، برای مقطع تخصصی به دانشگاههای سراسر جهان اعزام میشوند و تمام دوره تحصیل خود را در دانشگاه محل پذیرش میگذارنند و اتفاقا فرصت بسیار مناسبی است.
این استاد پیشکسوت دانشگاه شهید چمران اهواز گفت: وزارت علوم، تحقیقات و فناوری، نباید بورسیههای دانشجویی را قطع کند. چون اساسا مطالب علمی دانشگاههای داخل کشور محدود است و اگر در تربیت دانشجو، تنها به دانشگاههای داخلی بسنده کنیم، به نوعی علم تکراری ترویج پیدا میکند اما اعزام دانشجویان به دانشگاههای معتبر و با سطح علمی بالا، منجر به وارد شدن ایدههای تازه و مطالب علمی جدید میشود.
وی در خصوص نحوه اعزام دانشجویان به خارج از کشور بیان کرد: اعزام دانشجو باید به گونهای باشد که حتما با ضمانت بازگشت باشد چون حیف است که نخبگان مستعد بازنگردند.
این ریاضیدان خوزستانی با اشاره به تجربه شخصی خود، گفت: من در رشته ریاضی شاگرد اول دانشگاه تهران بودم و به این دلیل موفق به دریافت بورسیه کامل شدم و کارشناسی ارشد و دکتری خود را در دانشگاه اکستر انگلستان ادامه دادم. زمانیکه سال ۱۳۵۳ به اهواز بازگشتم در دپارتمان ریاضی دانشگاه جندی شاپور مشغول به تدریس شدم اما همان زمان از من خواسته شد که از دوستان مستعد و همکلاسیهای ایرانی خود در خارج از کشور دعوت کنم که به کشور بازگردند.
کرم زاده اضافه کرد: این موضوع را با حدود ۲۰ نفر از دوستان ایرانیام در انگلیس، آمریکا و دیگر کشورها در میان گذاشتم. تنها یک نامه به آنها نوشتم که بعد از تحصیل به ایران بازگردند و همگی بازگشتند.
وی ادامه داد: اکنون، دو تا سه نفر از این افراد که بازنشسته شدهاند، در کشور باقی ماندهاند و مابقی پیش از انقلاب از کشور خارج شدند اما آن زمان به اعتماد من پاسخ دادند و در دانشگاهها کار کردند.
کرم زاده تاکید کرد: امروز شرایط به گونهای است که ممکن است برخی دانشجویان پس از خروج از کشور به راحتی برنگردند اما نباید از منابع دولتی که از بیت المال است، هزینه کنند و بعد از آن بازنگردند چون از نظر انسانی کار درستی نیست چراکه بیت المال پول مردم است و در صورت استفاده از آن باید به مردم نیز خدمت کنند.
وی افزود: بنابراین دولت باید بورسیه تحصیلی ارائه دهد اما تحت شرایط خاصی باشد و از دانشجویان ضمانتهای دقیق گرفته و اطمینان حاصل شود که دانشجو بازمیگردد.
این استاد پیشکسوت دانشگاه شهید چمران اهواز در خصوص کاهش ارائه فرصتهای مطالعاتی عنوان کرد: فرصتهای مطالعاتی همچنان ارائه میشود اما هزینه آنقدر زیاد است که به سختی قابل اجرا است. با توجه به قیمت دلار، اگر قرار است استادی فرصت مطالعاتی داشته باشد باید تمام حقوق دریافتی از وزارت علوم را صرف بلیط کشور مقصد کند.
کرم زاده ادامه داد: بنابراین برای استاد سخت است که از فرصت مطالعاتی استفاده کند اما فرصت مطالعاتی از سوی وزارت علوم از اساتید دریغ نشده است. قوانین فرصت مطالعاتی برای استادان متفاوت است چون حقوق دریافتی استاد صرف هزینههای زندگی در کشور خارجی میشود که با توجه به وضعیت اقتصادی کافی نیست. بنابراین باید در قوانین تجدیدنظر شود.
وی گفت: بورسیه کامل تحصیلی دانشجویان مستعد باید وجود داشته باشد در غیر این صورت، در دانش و تولید علم محدود خواهیم شد. باید جوانان به دانشگاههای خوب اعزام شوند و پس از تحصیل به کشور بازگردند و تجربیات خود را در اختیار دانشگاهها قرار دهند.
کرم زاده در خصوص ارائه فرصتهای مطالعاتی درون کشور از جمله بورس دانش و … گفت: این بورسیهها در خارج از کشور نیز وجود دارند و بسیار مفید هستند چون از خروج ارز جلوگیری میکند و از سویی، باعث ارتباط بیشتر دانشگاه با مراکز دیگر میشود.
وی تاکید کرد: باید سیاست درست اتخاذ شود و دولت برنامه صحیح داشته باشد تا جوانان در کشور بمانند و اساتید نیز تشویق شوند کار درست انجام دهند تا وضعیت مملکت بهتر شود.
ایسنا
ارسال نظر شما
مجموع نظرات : 0 در انتظار بررسی : 0 انتشار یافته : ۰